Info over Berner Sennen

Algemene informatie

De Berner sennenhond werd ook ontdekt door boeren in de Zwitserse bergen die de Berner sennenhond gebruikten als erf en werk hond . Hun grote winterharde bouw , rustige karakter en imposante voorkomen maakt het ras ideaal voor het trekken van karren, het drijven van schapen en vee en als fijne metgezel van de boer en zijn gezin. De Berner Sennenhond is een zeer veelzijdige ras. De Berner sennen hond is mits met kennis en kunde gefokt een sterk ras.

Het karakter

De Berner Sennenhond wordt meestal aangeduid als de “Berner”. Dit prachtige ras heeft een lange lijst van eigenschappen. Ze zijn sterk, behendig en zeer intelligent. Hun zachte houding en prachtige uiterlijk heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van dit ras. Er zijn maar weinig honden die kunnen tippen aan de opvallende verschijning van de Berner Sennenhond, hun werkvermogen en hun kameraadschap.

Het temperament

Dit ras is van nature liefdevol en alert. Ze zijn over het algemeen tolerant, lief en zachtaardig. De Berner Sennenhond is uitstekend met kinderen. Ze gedijen op menselijk gezelschap en activiteit en kunnen gedragsproblemen ontwikkelen als ze verstoten worden van sociale interactie met hun familie. De Berner is beschermend maar is niet agressief, tenzij bedreigd of uitgelokt. Zij kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden en hebben de neiging om verlegen te zijn. Dit ras is een toegewijd lid van de familie en een gewillige helper.

De Verzorging

De Berner Sennenhond moet dagelijks geborsteld worden, er is extra zorg nodig tijdens de zware rui perioden. Een periodiek bad of droge shampoo wordt aanbevolen.

De vacht

De Berner Sennenhond heeft een prachtige weerbestendige tri-color dubbele vacht. De vacht is zwart met symmetrische noteringen van wit en roest en mag matig van lengte zijn. Het is heel dik en heeft een heldere natuurlijke glans. Dit ras verhaard zwaar tijdens de seizoenen.

Trainen en opvoeden

Berner Sennenhonden zijn extreem gevoelig en zullen niet reageren op ruwe of hardhandige trainingsmethodes. Alle trainingen moet worden gedaan met positieve benadering zoals respect, beloning, liefde, eerlijkheid en consistentie.

Activiteit en beweging

De Berner Sennenhond heeft geen buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging nodig, interactie en activiteit zijn belangrijke gegevens. De Berner sennenhond heeft minimaal een half uur intensieve lichaamsbeweging nodig per dag verdeelt over diverse wandelingen. Ze worden niet aanbevolen om te houden in een appartement, omdat ze behoefte hebben om te kunnen rennen en te spelen. Ze blinken uit in bouw, gehoorzaamheid, speuren, schapendrijven en behendigheid.

Waarom een Berner sennenhond?

Berners zijn zonder meer aantrekkelijke honden. Ze zijn vriendelijk, maar wel alert en bewaken huis en haard effectief,zonder agressief te zijn. Toch is het niet allemaal rozegeur en maneschijn. Het ras kent wel wat gezondheidsproblemen. Ik geef U enkele voorbeelden zoals heupdysplasie en blijken bepaalde gezondheidsproblemen meer dan normaal voor te komen, zoals HD en ED. Een berner wordt maximaal 8 tot 10 jaar oud. Uitzonderringen zijn er natuurlijk ook onze Sam is maar liefst 13,5 jaar oud geworden.

Maar omdat wij maar af en toe een nestje hebben en de reu met uiterste zorg is uitgekozen, proberen wij een zo gezond mogelijke lijn voort te zetten.
En ook heel belangrijk, een leuke lieve en sociale hond bij U te brengen.

Socialisatie van de pups

Zoals ik al eerder benoemde krijgen wij af en toe een nestje, daardoor kunnen wij de pups goed socialiseren. Ze groeien bij ons op in huiselijke kring en maken kennis met alle dagelijkse dingen. Zoals ritje in de auto, oudere en jongere mensen, kleine kinderen andere honden. En natuurlijk onze kippen en er is niets leukers dan als pup achter de kippen aan te vangen.

De oorsprong van de Berner Sennen hond.

Bij diverse archeologische opgravingen in Zwitserland zijn resten van honden aangetroffen die ongeveer drieduizend jaar oud zijn. De Berner Sennenhond stamt waarschijnlijk (mede) af van de grote mastiff-achtige honden die de romeinen al in de tijd van Julius Caesar hielden. Ongeveer tweeduizend jaar geleden bezetten zij grote delen van het toenmalige Helvetica. Ze namen hun honden mee om te waken en vee te drijven. Door de eeuwen heen bleven herders en boeren deze honden houden.

De Berner sennenhond heette oorspronkelijk Durrbachler, naar het gehucht en de herberg Durrbach,waar deze langharige hond, driekleurige erfhond veel voorkwam. Een aantal Zwitserse hondenliefhebbers besloot zich in te zetten voor de instandhouding van dit orginele, Oudzwitserse ras. In 1902, 1904 en 1907 werden er al dergelijke honden uitgebracht op tentoonstellingen. In 1907 richtten enkele fokkers en de Schweizerischen Durrbach Klub op.Zij wilden raszuiver gaan fokken en stelden de eerste rasstandaard op.